De banden uitlijnen: wat houdt dit in & waarom is dit aan te raden?

Wellicht heb je er wel eens iemand in je omgeving over horen praten: hij of zij gaat de banden van de auto laten uitlijnen bij een garagebedrijf. Maar wat houdt de banden uitlijnen precies in? Wat doet een automonteur precies als hij de banden van je voertuig voor je uitlijnt? En waarom en wanneer is het verstandig om de banden van je auto te laten uitlijnen?

Wat houdt het uitlijnen van autobanden precies in?

Auto's, en zeker de wielen en banden, krijgen heel wat klappen te verwerken. Er wordt over steile drempels gereden, zo nu en dan pakt de chauffeur een stoeprandje mee en - alsof dat nog niet genoeg is - wordt er ook wel eens hard op de rem getrapt. Door dit soort situaties kan de ophanging van de wielen heel licht gaan afwijken, waardoor de auto niet lekker meer rijdt en een beetje scheeftrekt. Dit komt doordat de banden niet meer 100 procent loodrecht op het wegdek staan. Kies je voor de banden uitlijnen bij een autobedrijf of garage, dan wordt dit probleem opgelost. De vooras en achteras met bandenophanging worden exact op elkaar afgesteld, zodat de banden weer kaarsrecht op het wegoppervlakte komen te staan. En deze aanpak heeft een aantal fijne voordelen voor autobestuurders.

Waarom de banden uitlijnen een aanrader is

De voordelen van het laten uitlijnen van je autobanden zijn groter dan je denkt. Banden die loodrecht op het wegdek staan, slijten namelijk aanzienlijk minder en langzamer dan banden die een minieme scheefstand hebben. Door het laten uitlijnen van de banden vertraag je dus het slijten van je banden, waardoor die langer meegaan. Ten tweede is kiezen voor uitlijning een goed idee, omdat je hiermee op termijn flink kunt besparen op de brandstofkosten. Rechte banden zorgen namelijk voor minder weerstand, waardoor de auto soepeler rijdt en het brandstofverbruik omlaaggaat. In de derde plaats rijdt een goed uitgelijnde auto een stuk fijner en rustiger dan een auto die dit niet is. Het stuur trilt minder en de auto heeft geen minimale afwijkingen naar links of rechts meer. Door de betere wegligging kost het autorijden je een stuk minder energie. In de laatste plaats, last but not least, rijdt een zorgvuldig uitgelijnde auto een stuk veiliger. De auto doet geen onverwachte dingen als je even het stuur loslaat en voelt wat rijgedrag betreft een stuk fijner aan.

Kies ook voor uitlijning door een professioneel autobedrijf

Heb je plannen om jouw voertuig te laten uitlijnen, laat dit dan doen door een professioneel en betrouwbaar autobedrijf. Zeker na een aanrijding of als je op een stoeprand bent geklapt, is uitlijnen een aanrader. Een doe-het-zelver dit laten regelen is geen garantie op een goed resultaat. Uitlijnen is namelijk precisiewerk, dus moet je laten doen door een expert.

Delen