Rijles volgen met een beperking? Dit zijn de mogelijkheden

De laatste jaren is in ons land in de branche van autorijscholen een nieuw fenomeen in opkomst, namelijk de mogelijkheid voor het volgen van een rijles voor mensen met een beperking. Het halen van je rijbewijs als je een geestelijke of een lichamelijke beperking hebt, is voor veel mensen - bijvoorbeeld voor mensen in het ASS-spectrum (autisme) -, niet vanzelfsprekend. Daarom zijn er de afgelopen tien jaar veel autorijscholen voor mensen met een beperking bijgekomen. Maar wat kun je als autorijder verwachten als je een rijles met beperking wilt gaan volgen? Welke mogelijkheden zijn er voor personen die graag hun rijbewijs willen halen via een speciale rijles met beperking?

Hoe ziet een rijles met beperking er in hoofdlijnen uit?

Mensen met een beperking moeten aan dezelfde eisen voldoen die voor het rijbewijs gelden, als mensen zonder een beperking. De eisen die gesteld worden, worden dus niet naar beneden bij geschroefd omdat iemand met een lichamelijke of geestelijke beperking te kampen heeft. Is een rijles voor autorijders met een beperking dan helemaal hetzelfde als een 'reguliere' rijles? Nee, zeker niet. Is er sprake van een rijlessentraject voor mensen met een handicap, dan zijn er vaak enkele aanpassingen gedaan aan de lesauto. Hierbij kun je denken aan een aangepast stuur, andere schakelopties, aanpassingen aan de spiegel of een gaspedaal dat met een ander been of met de hand kan worden bediend. De lesauto is dus op een of meer onderdelen in technische zin aangepast aan de beperkingen (of mogelijkheden) van de gebruiker.
Belangrijk om te vermelden, is dat niet alle rijscholen voor elke handicap een oplossing op maat hebben. Ze hebben namelijk aangepaste voertuigen nodig om dit waar te kunnen maken en sommige zijn gespecialiseerd in een onderwerp. Gelukkig kun je als kandidaat via diverse websites en aanbieders uitzoeken bij welke rijschool je terechtkunt als je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt. In elk regio is er wel een of zijn er meerdere rijscholen die jou kunnen helpen om, met technische aanpassingen, je rijbewijs in de wacht te slepen! Dus maak je zeker geen zorgen als je in jouw buurt in contact wilt komen met een geschikte rijschool!

Mensen met autisme worden tegenwoordig ook goed begeleid

Ook autisme is een beperking waar autorijscholen vandaag de dag rekening mee houden. Autisten hebben moeite met onverwachte situaties, veranderingen en met het interpreteren van sociaal gedrag. Hierdoor kan het volgens van rijlessen ernstig bemoeilijkt worden. Goede rijscholen bieden echter speciale programma's aan, die autisten de ruimte en mogelijkheden geven om in een veilige setting hun rijbewijs te halen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door meer rustmomenten in te bouwen, een duidelijker uitleg bij vragen, meer herhaling, et cetera.

Delen